Programın Tanımı ve Önemi
Bilişim teknolojilerinin sürekli gelişmesi, optimum seviyede kullanılması ve kullanımının artarak devam etmesi, insanların ihtiyacı olan bilginin; toplanması, işlenmesi, ağ sistemleri ve uygulamalar üzerinden iletilmesi, kullanıcıya sunulması, depolanması vb. süreçlerde güvenliğin sağlanmasını zorunlu, önemli ve öncelikli kılmıştır. Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programının temel amacı da bilgi güvenliğinin, gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik ilkeleri doğrultusunda sağlanması ve ortaya çıkabilecek güvenlik problemlerine hızlı, doğru çözümler üretebilen, bilgi teknolojileri, bilgi güvenliği, bilgisayar programcılığı alanları ağırlıklı olmak üzere ilgili tüm alanlarda faaliyet gösteren firmaların ihtiyacı olan nitelikli ve donanımlı uzman elemanlar yetiştirmektir.
Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı; yaşam boyu öğrenme gereksinimi, mesleki ve etik sorumluluk bilinci, ekip ve bireysel çalışma becerisi kazandırmadan; bilgisayar temel bileşenleri, veri tabanı yönetimi, bilgi güvenliği yönetim sistemleri ve standartları, siber güvenlik, risk yönetimi, güvenlik yazılımları alanlarında yetkinliğe kadar zengin bir öğretim programına sahiptir. Ayrıca program bilişim güvenliği teknolojisi yönlendirilmiş proje ve staj uygulamalarıyla sektör iş bilirliği sağlanarak öğrencilere iş deneyimi imkânı sunulmaktadır.
Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı iki yıl dört dönemlik ön lisans eğitimi veren, teorik bilgilerle altyapı oluşturulurken aynı zamanda bu bilgileri uygulamaya olanak sağlayan bir programdır. Program T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile TYT puan türüne göre öğrenci kabul edilmektedir. Programın öğretim dili ise Türkçe’dir.
Mezunlarımızı Bekleyen Fırsatlar
Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilerimiz başta bilişim sektörü olmak üzere elektronik bilginin değerli olduğu, yapısında internet ve elektronik posta hizmeti, çok kullanıcılı bilgisayar sistemi, bilgisayar ağı, elektronik ticaret, uzaktan eğitim vb. bulunan kuruluşlarda; sistem güvenliği uzmanı, bilgi işlem uzmanı, sistem destek uzmanı, sistem ve ağ danışmanı, programcı vb. pozisyonlarda çalışma imkanına sahiptirler.
Kişisel ve kurumsal verilerin yoğun olarak kullanıldığı kamu kurum ve kuruluşları, eğitim ve sağlık kurumları, finansal kurum ve kuruluşları vb. sektörlerde de bilişim güvenliğine yönelik alt yapıların tasarımı, kuruluşu, işletilmesi, denetim ve yönetimi hususları başta olmak üzere pek çok konuda program mezunlarımıza yönelik büyüyen istihdam talebi bulunmaktadır.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler
Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki bölümlere geçerek lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.
- Bilgisayar Bilimleri
- Bilgisayar Mühendisliği
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
- Endüstri Mühendisliği
- Fizik
- Fizik Mühendisliği
- İstatistik
- İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
- Meteoroloji Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Yönetim Bilişim Sistemleri
Ayrıca mezunlarımız Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ile İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarında yer alan aşağıdaki bölümlere geçerek lisans eğitimlerini tamamlayabilirler. (Programların 5. yarıyılına fark dersleri alarak kayıt yapılabilecektir.)
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- İktisat
- İşletme
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Turizm İşletmeciliği
- Uluslararası İlişkiler
- Yönetim Bilişim Sistemleri